در این مقاله به معرفی انواع مختلف شبکه بر اساس کارکرد می پردازیم
۱-شبکههای نظیر به نظیر (Peer to Peer):
در این نوع از شبکهها هر سیستم، همزمان هم کلاینت است و هم سرور، یعنی هم دادهها را دریافت و هم ارسال میکند. هیچ یک از سیستم ها ارجحیتی ندارد و هیچ دستگاه سرپرستی در مرکز شبکه وجود ندارد. در این نوع از شبکه تعداد سیستم ها ۱۰ عدد یا کمتر هستند. هدف اصلی شبکه های Peer to Peer به اشتراک گذاری منابع و کمک به رایانه ها و دستگاه ها برای همکاری مشترک، ارائه خدمات خاص یا انجام کارهای خاص می باشد. شبکه های Peer to Peer یکی از مقرون به صرفه ترین نوع شبکه ها هستند.
۲-شبکه های سرویس دهنده – سرویس گیرنده (Client/Server):
این شبکه ها معمولاً در محیط های بزرگ راه اندازی میشوند که دو نقش client به عنوان سرویس گیرنده، کاربر شبکه و نقش server به عنوان سرویس دهنده مطرح است. این شبکه ها نیاز به مدیریت تمام وقت توسط Server دارند و تعداد سیستمها در این نوع شبکه میتواند تا ۵۰۰۰ سیستم باشد. یک سرور شامل فهرستی از نامهای کاربری و کلمات عبور است و یک کاربر تنها در صورتی میتواند به شبکه دسترسی داشته باشد که یک نام کاربری و کلمه عبور معتبر را در اختیار داشته باشد. بعد از این که یک کاربر به سیستم وارد شد تنها میتواند به منابعی دسترسی داشته باشد که اجازه آن توسط مدیر شبکه صادر شده است. این نوع از شبکه نیاز به Active Directory متمرکز دارد. سرویس Active Directory لیست همهی منابع مانند پرینترها و کاربران را در خود جای میدهد.
در شبکه های Client/server کلاینت ها درخواست کنندگان سرویس از سرویس دهندگانی که سرویس را پشتیبانی میکنند می باشند اما در شبکه های Peer to Peer کامپیوترها هم میتوانند سرویس دهنده باشند و هم سرویس گیرنده. این تفاوت اصلی بین شبکه های Client/Server و Peer to Peer می باشد.
از نظر نصب و پیکربندی اولیه و مدیریت شبکه، شبکه های client/server به نسبت شبکه های Peer to Peer پیچیده تر است. همچنین از نظر امنیت شبکه های مبتنی بر سرویس دهنده / سرویس گیرنده، امنیت بالاتری نسبت به شبکه های نظیر به نظیر دارند، و برای انتقال اطلاعات حساس و مهم استفاده میشوند.